© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
Okná & dvere

Most do krajiny

Brandnertal v rakúskom Vorarlbersku je dovolenkový región pre individualistov. Ďaleko od zhonu turistických pevností v Montafone a okolo Arlbergu ponúka tento región predovšetkým jednu vec: veľa pokoja a pohody a nedotknutú krajinu. Hotel Sarotla v Brande boduje aj týmto tromfom: počas poslednej rekonštrukcie majiteľ Lotha Schedler prepojil interiér hotela s okolitou prírodou.

© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit
© Schallert Wüst Architekten / Gustav Willeit

Pred viac ako 50 rokmi starí rodičia Lothara Schedlera Franziska a Hermann Schedleroví otvorili B&B (nocľah s raňajkami) v Brande: prízemné sídlo pre turistov a lyžiarov a vďaka prepojenej bowlingovej dráhe bol aj obľúbeným miestom stretnutí miestnych obyvateľov. V roku 2018 prevzal rodinný podnik vnuk Lothar Schedler. Lothar, bývalý lyžiarsky pretekár a vyštudovaný kuchár, mal na mysli jasnú víziu: penzión premenil na štvorhviezdičkové sídlo plné rezervovanej elegancie, ktoré interaktuje s okolitou krajinou. Ale hotel iba s 26 izbami bol čoskoro príliš malý, a tak sa Lothar Schedler rozhodol pre jeho veľkorysé rozšírenie. K plánovaniu renovácie nastúpila architektonická firma Schallert Wüst z neďalekého Feldkirchu, ktorá už mala z hotelového sektoru bohaté skúsenosti. Ako vrchol architekti naplánovali päťpodlažnú novú budovu, ktorá bude susediť s existujúcou budovou na severnej strane. Tu malo byť miesto nielen pre 27 izieb, ale aj nová recepcia, priestor na semináre a nové bývanie pre hotelierov. Na opačnej strane hotela bol wellness areál rozšírený o dvojpodlažnú prístavbu a naplánovali sa ďalšie menšie doplnky a renovácie.

Lesk

Rekonštrukčné práce na hoteloch sú vždy osobitnou výzvou pre všetkých zúčastnených: optimálne by sa malo využiť krátke časové okno medzi letnou a zimnou sezónou, prevádzka by mala byť čo najmenej narušená, koniec koncov, hostia chcú stráviť dovolenku bez špiny a stavebného hluku. Bernhard Wüst a Nikolaus Schallert vyriešili túto výzvu tým, že nechali 27 nových miestností postaviť modulárne. Pre tento účel dodala masívne drevené prvky spoločnosť Stora Enso stolárskej spoločnosti Josef Müller, kde boli jednotlivé miestnosti spojené dohromady a umiestnené ako stavebné bloky na novovybudovanom základe prístavby. Nová budova bola potom obložená zozadu odvetranou drevenou fasádou a povrchovo upravená produktom ADLER Lignovit Platin v špeciálne namiešanom odtieni sivej. Špeciálne pigmenty lazúry dodávajú hrubo pílenému smrekovému drevu elegantný kovový lesk - takže fasáda na slnečnom svetle súznie so skalami okolitých hôr.

Svetlo

Prirodzenosť bola tiež najvyššou prioritou v interiérovom dizajne nových miestností, prírodných materiálov, ako je kameň, sklo a predovšetkým veľa dreva, čo dodáva miestnostiam autentický charakter. Majiteľ sa zámerne zdržal nástenných dekorácií; namiesto obrazov na stenách sa do popredia dostáva okolitá krajina: veľkorysé panoramatické okná otvárajú miestnosti prírode a umožňujú čistý a nezakrytý krajinný zážitok. Okná vyrobil Fensterbau Zech. Potom ich zdokonalil profesionál v odbore povrchových úprav okien Winkler vo Feldkirchu. Winkler najskôr okná natrel základným náterom Aquawood TIG E a potom ich povrchovo upravil tmavo hnedou priedušnou hrubovrstvovou lazúrou Aquawood DSL Q10 M. Takto je smrekové drevo vyzbrojené proti všetkým nepriazniam alpského počasia vo výške nad 1 000 metrov nad morom. Vnútorné steny a stropy tiež potrebujú iný druh ochrany: svetlo, ktoré miestnosti zaplaví cez juhovýchodne orientované panoramatické okná, by mohlo spôsobiť, že smrekové drevo vo veľmi krátkom čase zožltne a stratí svoj jemný vzhľad. Preto boli steny a stropy povrchovo upravené interiérovou lazúrou ADLER Lignovit Interior UV 100 v špeciálnej farbe v továrni výrobcu Stora Enso. Vysoko účinná UV ochrana v lazúre, ktorá získala rakúsku environmentálnu značku, zabraňuje žltnutiu dreva a zachováva jeho autentickú krásu. Vybrané prírodné materiály a minimalistický dizajn interiéru s množstvom svetla a otvoreného priestoru vytvárajú prepojenie - akýsi most medzi vnútorným a vonkajším prostredím a zameriavajú sa na krásu scenérie Brandnertalu.

© adler-lacke.com