Ⓒ norbert-freudenthaler.com
Nábytok

Sociálne centrum Sölden

Dôstojné starnutie, nielen starnúť. To je myšlienka, ktorú firma DIN A4 Architektur nevytesala do kameňa, ale postavila z dreva. Rozloženie do rôznych potrieb obyvateľov - starostlivosti alebo pomoci - sa odráža v budove: Existujú dve mierne rozložité budovy, ktoré sú umiestnené centrálne na pozemku v centre mesta. "Vzhľadom na gradáciu svahu reagujeme na blízkosť existujúceho domu starých ľudí, výškovou diferenciáciou vzniká ranná slnečná terasa na streche. Zvlášť dôležité pre nás boli zóny chránené pred vetrom a poveternostnými vplyvmi, ktoré vás pozývajú na odpočinok vonku," hovorí projektový manažér Christian Fuchs. Veľkorysé átriá vytvárajú priateľské priestory pre rekreáciu a pohyb, ktoré sú miestami interakcie a komunikácie obyvateľov.

Drevo namiesto kameňa

Spoločenský dizajn sa tiež odráža v stavebných metódach a materiáloch: "Budova je postavená v hybridnej konštrukcii, zvolili sme materiály šetriace zdroje," vysvetľuje Fuchs. Drevo je preto ústredným stavebným materiálom, ako vo vnútri, tak vonku; zušľachtené s nátermi ADLER, tiež vnútri aj vonku.

Fasáda je stelesnením "starnutia v dôstojnosti": pokrytá tradičnými tirolskými smrekovými šindľami, pretože po stáročia obdivovali úctyhodné farmy, rovnako ako malé stodoly, a iste priviezli mnoho krásnych spomienok obyvateľov. Samozrejme, že šindle nielen prirodzene v starobe šednú, ale sú "strieborné" - ale nerovnomerne v závislosti od počasia a slnečného žiarenia.

Tradičná spoločnosť "Astner Holzschindeln" tak veľmi pomohla so Soiálnym centrom Sölden: pred položením bolo všetkých 60 000 šindľov prevedených do hliníkovej šedej - ošetrených produktom Pullex Silverwood. Od začiatku vyžarujú ušľachtilé striebro a sú tiež chránené pred škodcami a nerovnomerným zvetrávaním. To je tiež dôsledok myšlienky zachovanie zdrojov a udržateľného hospodárstva.

© adler-lacke.com