Príroda na povrchu, príroda vo vnútri: Nový systém povrchovej úpravy okien Aquawood Terra od ADLER

Udržateľná povrchová úprava okien ešte nikdy nebol taká jednoduchá: so zložením na báze prírodných surovín, mimoriadne matným vzhľadom a vysokou funkčnosťou stanovuje Aquawood Terra od spoločnosti ADLER nové štandardy.
12. 3. 2024

Žiadny výrobca okien dnes nemôže ignorovať otázku trvalej udržateľnosti. Stále viac projektov sa vyhlasuje podľa kritérií DGNB, ÖGNI alebo baubook a súkromní stavebníci čoraz viac požadujú ekologické materiály. Thomas Braschel, generálny riaditeľ rakúskeho výrobcu okien Gaulhofer, zdôrazňuje: „Drevené a drevo-hliníkové okná ponúkajú všetky predpoklady pre udržateľnú výstavbu v zmysle obehového hospodárstva. Na využitie tohto potenciálu sú na výrobu okien potrebné presvedčivé koncepty a vysoko výkonné materiály šetrné k životnému prostrediu." Materiály ako Aquawood Terra od ADLER: Nový systém povrchovej úpravy okien spája osvedčenú kvalitu ADLER s komplexne udržateľnou receptúrou – a ponúka aj jasné výhody z hľadiska vzhľadu, pocitu na dotyk a odolnosti.

Ultra matný vzhľad

Z hľadiska kvality povrchu a spracovania spĺňa novinka vysoké štandardy, na ktoré sú spracovatelia ADLER zvyknutí: medzivrstva Aquawood Intermedio Terra zaisťuje dokonalé ošetrenie celého povrchu a ochranu pred vlhkosťou, zatiaľ čo vrchná vrstva Aquawood Finapro Terra zaisťuje mimoriadne vysokú mechanickú odolnosť, odolnosť voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Spolu so základnou vrstvou Aquawood Primo zabezpečuje kvalitnú, štandardom vyhovujúcu 3-vrstvovú skladbu povrchovej úpravy; a je dostupná aj skladba povrchovej úpravy úplne bez aktívnych biocídnych zložiek. Spracovanie je optimalizované aj pre vysoké nároky zákazníkov vďaka veľmi krátkej dobe schnutia. Vďaka svojmu hlboko matnému, mimoriadne prirodzenému vzhľadu a pocitu na dotyk nový systém súčasne stanovuje nové štandardy: „Aquawood Finapro Terra je prvý 1K náter na okná, ktorý umožňuje tak hlboký stupeň lesku a maximálnu transparentnosť, dokonca aj na zvetraných miestach – drevené okná vyzerajú takmer ako keby boli neošetrené,“ vysvetľuje Dr. Simon Leimgruber, manažér vývoja pre povrchové úpravy okien v laboratóriu ADLER. Povrchová úprava je odolná voči škrabancom alebo vylešteniu: „Vďaka inovatívnej kombinácii surovín je povrch obzvlášť elastický a dokáže sám opraviť menšie poškodenia,“ vysvetľuje Leimgruber.

Osvedčená udržateľnosť

Rovnaká kombinácia surovín je zodpovedná aj za vysoký štandard trvalej udržateľnosti Aquawood Terra, čo potvrdzuje certifikát „Cradle to Cradle“. Medzivrstva a vrchná vrstva sú vyrobené z viac ako 80 % prírodných a obnoviteľných surovín, majú extrémne nízky obsah VOC a neobsahujú biocídne aktívne zložky. Aquawood Terra tak spĺňa všetky požiadavky pre obzvlášť udržateľné stavebné projekty a zároveň zaručuje dokonalú kvalitu produktov, ktorú si spracovatelia ADLER cenia. „Udržateľnosť je v spoločnosti Gaulhofer mimoriadne dôležitá, od spracovania regionálnych surovín až po hospodárenie s energiou a odpadom,“ hovorí generálny riaditeľ Gaulhofer Thomas Braschel. „So spoločnosťou ADLER máme na našej strane partnera, ktorý prináša absolútnu dôveryhodnosť a odborné znalosti v tejto oblasti a podporuje nás trvalo udržateľnými povrchovými úpravami spoľahlivej kvality!"

ADLER – V našich žilách prúdi farba

S približne 730 zamestnancami je ADLER popredným rakúskym výrobcom farieb, lakov a prostriedkov na ochranu dreva. Spoločnosť založenú v roku 1934 Johannom Berghoferom, ktorá je dodnes rodinným podnikom, riadi v tretej generácii Andrea Berghoferová. Takmer 21 000 ton farby každoročne opúšťa továreň vo Schwazi a dostáva sa k zákazníkom vo viac ako 30 krajinách po celom svete. ADLER má distribučné spoločnosti v Nemecku, Taliansku, Poľsku, Holandsku, Švajčiarsku, Českej republike a na Slovensku; jediným výrobným miestom je ADLER-Werk Lackfabrik vo Schwazi/Tirolsku (AT). ADLER je prvou spoločnosťou vo svojom odbore, ktorá je od roku 2018 100 % klimaticky neutrálna. Spoločnosť ADLER znížila svoju ekologickú stopu na minimum pomocou mnohých opatrení. Zvyškové emisie, ktorým sa aj napriek všetkým týmto opatreniam nedá vyhnúť, kompenzuje spoločnosť ADLER kúpou uznávaných certifikátov o ochrane klímy, čím pomáha financovať nové projekty v oblasti ochrany klímy.

© adler-lacke.com